Voorbereiding op jouw opnames in de studio

Voorbereiding op jouw opnames in de studio

Binnenkort gaan we een of meerdere mooie video’s opnemen in mijn studio in Amsterdam.
Om een zo goed mogelijk resultaat te bereiken met de video, is het belangrijk dat we goed voorbereiden op de opnames.

Waar ik (Laerke) voor ga zorgen, is het volgende:

 • Dat de opnames er professioneel uitzien.
 • De kwaliteit van de video, goed geluid, licht en de setting.
 • Ik geef jou tijdens de opnames feedback op hoe je overkomt; dat het mij als kijker aanspreekt. 
 • We nemen een aantal video’s op, net zolang totdat het er goed opstaat. (We zullen ongeveer 1 uur bezig zijn, als je 1 video gaat opnemen).
 • Achteraf ga ik deze monteren, en als er meerdere goede versies zijn, stuur ik je ze ook toe, zodat je zelf kan meekijken welke jij het beste vind.

Wat jouw eigen verantwoordelijkheid is, is het volgende:

 • Dat je je tekst goed hebt voorbereid en naar mij hebt gemaild op tijd voor de opnames, zodat ik hem kan klaar zetten in de autocue.
 • Dat jij je tekst goed ken, en hebt doorgelezen de dag voordat we gaan opnemen.
 • Dat je kleding meeneem, waar jij je goed in voel. 
 • Dat je uitgerust ben, 
 • Dat je van tevoren heb geoefend met jezelf opnemen en terugkijken/luisteren. Dit is belangrijk omdat je aan mij dan kunt doorgeven waar je graag wilt dat ik op let: bijvoorbeeld dat je niet te streng over komt, dat je haar op een bepaalde manier zit etc.
 • Dat je aan mij heb doorgegeven welke achtergrond/setting jouw voorkeur heeft voor de opnames (zie hieronder).

Wat kun je verwachten en hoe bereid je je verder voor?

Achtergrond en setting:

Je kunt kiezen uit 1 van de volgende 4 achtergronden/settings;

 • Optie 1 – Zakelijke setting, bij een houten tafel en planten op de achtergrond.
 • Optie 2 – Huiselijke setting met planten etc. op de achtergrond.
 • Optie 3 – Even gekleurde achtergrond – donkergrijs.
 • Optie 4 – Even gekleurde achtergrond – lichtgrijs. 

Hier zie je 4 voorbeelden van de verschillende settings:

ARchel tafel planten 3

Optie 1: Zakelijke setting

Erica nature

Optie 1: Huiselijke setting

John

Optie 3: neutrale setting – donker grijs 

ARchel tafel planten 3 1

Optie 4: neutrale setting – licht grijs 

Kleding:
Ik wil je vragen om op de dag zelf, een stuk of 3 kledingstukken mee te nemen, zodat we samen kunnen kijken welke het beste overkomt (ook ivm. De achtergrond/setting).

Een paar tips voor het uitkiezen van je kleding:

 • Trek kleding aan waar een microfoon in gehangen kan worden (V-hals, jasje) en zonder teveel toeters en bellen. Lengtestrepen in je kleding zorgen er, bijvoorbeeld, voor dat het beeld van de video verspringt. Gebruik liever geen sjaaltjes, kleding met logo en/of tekst erop die leiden af.
 • Kies een kleur die bij je past of die past in de uitstraling van jouw bedrijf.
 • Knal rood is niet zo handig op de video en neem ook liefst kleding mee die staat bij alle tijden van het jaar. Opnemen met een zomerjurk of korte mouwen, is niet geschikt om ook in de winter te laten zien op je website.
 • Coltrui is niet handig omdat we de mic vastzetten aan je blouse/jasje. Bij een coltrui komt de mic te dicht bij je nek, wat een minder goed geluid geeft, dus allerliefst een blouse/jasje met een v-hals.

Make-up

Ook draag je (misschien) in ‘het dagelijkse leven’ geen of weinig make-up, dan is dat juist wel aan te raden bij video opnames, omdat je in het licht van de lampen sta, zie je er gelijk frisser uit als je juist wel make-up op heb. Wil je het liefst door een prof. Visagiste op worden gemaakt bij de opnames, laat me dan van tevoren weten, dan kan ik iemand regelen. Hier zit wel extra kosten aan verbonden. Je kunt natuurlijk ook ervoor kiezen om je te laten opmaken bij je eigen vigasiste op de dag zelf.

Ik doe wel mijn eigen make up voor mijn opnames, dus een vigasiste is niet noodzakelijk, maar make-up is zeker wel een aanrader. En graag ook een eigen poeder meenemen, dan kunnen we altijd iets extra bijpoederen indien nodig.

Je tekst(en) voorbereiden en de autocue.

De bedoeling is om video’s te maken die kort en krachtig zijn (tussen 1-3 min).

Het is goed om het volgende te weten: Per minuut spreekt een mens gemiddeld 130 woorden. Dat betekent dat je voor een videopitch van twee minuten gemiddeld 260 woorden uitschrijft op papier.

Het schrijven van je tekst.

Om je tekst kort en krachtig te houden, en om ervoor te zorgen dat die echt je doelgroep aanspreekt, kun je het beste antwoord geven op de volgende 5 vragen in je tekst:

Vragen voor de opbouw van je pitch:

1. Wie ben jij?
(stel jezelf kort voor)
2. Wie help jij? (welke mensen help jij, wees zo specifiek mogelijk, zodat hun zich aangesproken voelen)
3. Wat help jij hen bereiken? (de resultaten en niet zozeer de manier waarop je ze helpt)
4. Waarom ben jij de juiste persoon om hen te helpen. (wat is jouw verhaal, wie heb je al geholpen, waarom help je juist hun etc.)
5.Call to Action. (roep de kijker op om iets te doen, bijvoorbeeld jouw e-boek downloaden, contact opnemen voor een gratis sessie etc..)

Houd de tekst luchtig. De lezer wil graag ervaren hoe een leuk en prettig mens je bent. Neem jezelf dus niet te serieus bij het uitspreken van de tekst. Je mag gerust spreekfoutjes of jouw eigen stopwoordjes gebruiken, dat maakt de pitch natuurlijker dan voorlezen.

LET OP: Mail je tekst uiterlijk 3 dagen voor de opnamedatum naar mij toe. Niet ‘last minute’.

De opnamedag zelf:

We nemen op met de autocue, waarbij je simpelweg je tekst op gaat lezen, waardoor je niet je hele tekst uit het hoofd hoeft te leren.

We nemen er voldoende tijd voor om met de autocue te oefenen aan het begin van de opname. We zorgen er voor dat de snelheid van de autocue op jouw aangepast is, zodat je zo natuurlijk mogelijk overkomt en dat het dus niet te zien is dat je opleest. Het is wel belangrijk dat je veel heb geoefent met je tekst.

Oefenvideo van tevoren opnemen

Ga oefenen, oefenen, oefenen met je tekst. Hoe beter je deze geoefend heb, hoe beter en natuurlijker kom je over op de video! En wat ik je wil aanraden is dat je vervolgens met je mobiele telefoon ook echt van jezelf al gaat oefenen met opnemen en kijk deze opname ook terug. De kunst is natuurlijk om. iet AL te kritisch op jezelf te zijn, maar wel opmerkelijk wat je eventueel anders en/beter wilt.

Let bijvoorbeeld op de stand van je hoofd (rechtop), je schouders (naar beneden) en sta met je gewicht verspreid over beide benen. Hierdoor straal je zelfvertrouwen uit. Als je jezelf opneemt, kijk waar de lens van de camera is en kijk hierin, zodat je echt contact hebt met de luisteraar en kijker.

Waarom is het belangrijk dat je van tevoren zelf gaat oefenen met opnemen?

 • Omdat je wilt zorgen dat je tekst echt spreektaal is, dat hoor (en voel) je pas goed op het moment dat je het echt gaat opnemen.
 • Om jezelf terug te kunnen kijken (en horen) en je hier alvast aan wennen.
 • Om te zien wat jou opvalt, en waar je wilt dat ik op gaat letten, wanneer we samen gaan opnemen – bijv. Dat je meer glimlacht en niet zo stijf en serieus overkomt.

Dus, uiterlijk 3 dagen voor onze opnames, verwacht ik het volgende van jou: (mailen naar info@videoessentie.nl)

 • Jouw tekst voor de autocue.
 • Jouw keuze van achtergrond. Weet je het niet zeker, laat me dat dan weten, dan kiezen we samen een setting uit op de dag zelf.
 • Evt. jouw eigen opgenomen video, en je notities waar je graag wilt dat ik op let.

En dan gaan wij samen een mooie video voor je maken, die jou duidelijk op de kaart zet en ook jouw boek natuurlijk.

Heb je vragen, mail me gerust.

Ik kijk er naar uit.

Hartelijke groet,
Laerke